Vem ska betala för skadorna efter att den nya lagen har trätt i kraft?
Från och med 2025 kommer skador att handläggas av både Miljöförsäkringscentralen (MFC) och Miljöskadefonden. Alla skador som orsakats efter 31.12.2024 kommer att anmälas till Miljöskadefonden. MFC kommer i sin tur att fortsätta att hantera skador som orsakats före 2025 efter att den nya lagen har trätt i kraft. Ersättning för gamla skador kan sökas hos MFC i ytterligare fem år från det att den nya lagen träder i kraft, dvs. till och med 31.12.2029. Efter det kan man ansöka om ersättning för skador som orsakats före 2025 till Miljöskadefonden fram till 31.12.2034.
MFC utreder alla skadeärenden som anmälts till den innan lagen om miljöskadefonden träder i kraft samt skadeärenden som anmälts under den femåriga övergångsperioden.
Ansvaret för de miljöskador som orsakats kommer även i fortsättningen i första hand att ligga hos den person som orsakat skadan, som också måste ersätta kostnaderna för att förebygga miljöskador och återställa den förorenade miljön. I likhet med försäkringssystemet kan Miljöskadefonden användas för att betala ersättning för miljöskador när ersättning inte kan återkrävas från den som orsakat skadan eller när den ansvarige är okänd. Fonden kan också ge bidrag till upphandling för att bekämpa miljöskador. Ersättningsomfånget för den fond som lyder under miljöministeriet är delvis större än i det nuvarande försäkringssystemet.
Vad ska försäkringstagaren göra vid en förändring?
Enligt miljöministeriet kräver övergången till systemet med miljöskadefonder inga åtgärder av verksamhetsutövaren. Miljöskadeförsäkringarna upphör att gälla senast 1.1.2025. Verksamhetsutövare som bedriver miljöfarlig verksamhet ska i fortsättningen betala antingen en årlig avgift eller en avgift av engångsnatur för miljöskador, beroende på hur stor risk verksamheten medför för miljön. Myndighet för avgiftsuppbörd är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten.